O nama

Plesni Savez Crne Gore (PSCG) je jedini nacionalni savez plesa u Crnoj Gori i osnovan je 2020. godine. Okuplja sportsko – plesne klubove sa ciljem promovisanja plesne kulture i plesa kao sporta kroz takmičenja, plesne festivale i manifestacije, radionice i seminare. Za sada PSCG broji dvadeset licenciranih plesnih klubova iz cijele Crne Gore,  sa preko 1500 plesnih takmičara koji  predstavljaju našu državu na svim sportskim međunarodnim takmičenjima i događajima. 

PSCG je član dvije međunarodne plesne organizacije :

  • International Dance Organization-IDO, koja okuplja više od 90 država širom svijeta, i 
  • World dance sport federation- WDSF. 

PSCG  je registrovan u Ministarstvu sporta i mladih rješenjem broj: UPI 01-006-1155/2019 . 

 

 

                                                                                                              ***

 

 

MISIJA PSCG je da ova institucija bude mjesto okupljanja što većeg broja plesnih klubova i da kroz svoje djelovanje plesnim takmičarima, koji su pokretačka poluga ove institucije, pruži šansu za napredak i ostvarivanje značajnih sportskih rezultata. PSCG će ulagati sve svoje kapacitete kako bi bio podrška licenciranim sportskim plesnim klubovima.
PSCG zajedno sa plesnim klubovima organizuje takmičenja u sportskom plesu i savremenim formama plesa, festivale i plesne susrete, seminare i stručna usavršavanja, a sve u cilju promocije plesa i plesne kulture, unapređenja rada klubova, podizanja kvaliteta plesnih takmičara i usavršavanja znanja stručnjaka iz oblasti plesa.
PSCG će se povoditi standardima ponašanja propisninih Pravilnikom i Statutom, koji su usaglašeni sa Zakonom o sportu Crne Gore, koji su u skladu sa evropskim i svjetskim standardima i plesnim kodeksima, kao i nadolazećim trendovima.
Kroz podršku koju PSCG pruža klubovima, podržava ne samo takmičare već i veliki broj pojedinaca koji se plesom bave rekreativno, amaterski i radi zabave.

 

                                                                                                                        ***

VIZIJA PSCG je da ostane krovna institucija plesa prepoznata kako u Crnoj Gori tako i izvan njenih granica. PSCG teži da bude sinonim za savez koji postavlja plesne standarde u dosluhu sa vremenom koje dolazi. PSCG u skorijoj buducnosti planira članstvo u još nekoliko svjetskih federacija, sto će takmičarima otvoriti vrata za ucešće i na međunarodnoj plesnoj sceni. 
PSCG ima za cilj i rangiranje plesa kao sporta koji će biti dostupan svakom pojedincu kao slobodan izbor. Još jedan od primarnih ciljeva je iskreirati ravnopravnu klimu i društvo koje visoko vrednuje poziv plesača i plesačice, ples kao sport i ples kao umjetnički izraz.